Kuinka kirjoittaa kirja – parhaat vinkit kirjoittamisprosessiin

Michaela von Kügelgen

Waffle Wednesdaynä 30.10.2019 Michaela von Kügelgen tuli kertomaan meille parhaat vinkkinsä kirjan kirjoittamiseen. Michaela on kirjailija sekä freelancer toimittaja. Hänen ensimmäinen kirjansa Vad heter ångest på spanska? julkaistiin vuonna 2017 ja seuraava kirjansa Nationen julkaistaan vuonna 2020.

Monet meistä haaveilevat kirjan kirjoittamisesta, mutta eivät usein pääse ensimmäisiä sivuja pidemmälle. Aina tähän löytyy syitä, kuten elämä on liian kiireistä tai ei ole aikaa istua alas ja kirjoittaa, ainakaan kokonaista kirjaa. Kirjoittamiseen on olemassa paljon tietoa ja kirjan kirjoittaminen voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: aloita kirja ja lopeta se. Nämä kaksi vaihetta ovat kuitenkin vaikeimmat ja siksi Michaela suosittelee jakamaan vaiheet 10 eri pienempään osaan.

10 askelta kirjan kirjoittamiseen

Askel 1: Idea

Sinulla tulee olla jonkinlainen idea. Tämä voi olla esimerkiksi teema, tyyli tai sanoma. Sinun ei tarvitse tietää täydellisesti kaikkea tai idean ei tarvitse olla uniikki. Idean kuitenkin kannattaa olla sellainen, joka innoittaa sinua kirjoittamiseen.

Askel 2: Suunnittele… tai älä

Voit olla joko “plotter” tai “pantser”. Plotter on kirjoittaja, joka tykkää kirjoittaa juonen ennen kuin alkaa kirjoittaa kirjaa. Pantser taas on kirjailija, joka aloittaa kirjoittamisen vailla sen kummempia suunnitelmia juonesta, ilman housuja jalassa sekä suoraan koneelle. Ei ole väliä kumpaa tyyliä edustat vaan tärkeintä on päästä alkuun kirjoittamisessa.

Askel 3: Aseta deadline & aloita kirjoittaminen

Ilman deadlineja on vaikea aloittaa tai saada mitään aikaiseksi. On myös hyvä kertoa kirjoittamisesta joillekin henkilöille. Nämä asiat motivoivat sinua kirjoittamaan.

Askel 4: Viimeistele ensimmäinen luonnoksesi

Seuraava askel on saada ensimmäinen luonnos valmiiksi. Useat ihmiset viivyttelevät eivätkä välttämättä koskaan saa kirjaansa valmiiksi, sillä viimeistely ja lopettaminen on todella vaikeaa. Useilla on tunne, että kirja on tämän vaiheen jälkeen valmis ja sen tulee olla täydellinen. Tämä ei tietenkään ole totta, vaan luonnoksen pariin palataan vielä useita kertoja. On kuitenkin erittäin tärkeää saada ensimmäinen luonnos valmiiksi, jotta kirjan kirjoittamisprosessi voi jatkua.

Askel 5: Unohda se & juhli

Paras asia, jonka voi tehdä seuraavaksi on unohtaa kirja täysin. Laita luonnos syrjään, unohda se ja tee täysin jotain muuta. Ota omaan tekstiin riittävästi etäisyyttä. Noin neljä viikkoa on hyvä aika. Tauon jälkeen pystyt näkemään kirjoittamasi uusin silmin.

Askel 6: Lue mitä kirjoitit

Tauon jälkeen lue mitä ensimmäiseen luonnokseen kirjoitit. Lukiessasi keskity olennaiseen, älä yksityiskohtiin tai oikeinkirjoitukseen.

Askel 7: Tarkista ja tapa rakkaasi

Tärkeintä tässä vaiheessa on saada kokonaisuus toimimaan. Poista tekstistäsi kaikki se missä ei ole järkeä. Älä pelkää poistaa kirjoittamaasi, sillä ne osat, jotka ovat oikeasti hyviä tulevat kyllä osaksi valmista kirjaasi. Jos haluat, voit kuitenkin säilyttää ensimmäisen luonnoksen ja palata siihen halutessasi.

Askel 8: Anna jonkun toisen lukea tekstisi

Seuraavaksi haluat tietää toimiiko tarinasi. Anna tekstisi luettavaksi sellaiselle henkilölle, joka osaa olla rehellinen ja antaa luotettavaa sekä hyödyllistä palautetta. (Älä lähetä tekstiäsi siis äidillesi ellet halua vain kehuja!)

Jos sinulla on mahdollisuus lähettää tekstisi luettavaksi toisille kirjailijoille, hyödynnä tämä mahdollisuus. Kirjailija tietää paremmin mihin asioihin keskittyä ja mitä asioita tulisi kommentoida. Tekstin voi lähettää myös ammattieditoijalle. Tämä toki maksaa, mutta ammattilaiselta saa todella hyödyllistä ja arvokasta palautetta.

Askel 9: Tarkista (uudelleen!)

On hyvä tarkistaa teksti uudelleen sen jälkeen, kun joku muu on lukenut kirjoittamasi. Kannattaa pitää pieni tauko taas ennen lukemista, jotta näet tekstisi uusin silmin. Tämä on tärkeä vaihe, sillä tarkoitus on tehdä tekstistä entistä parempi.

Askel 10: Lähetä käsikirjoituksesi julkaisijalle

Se on pelottavaa ja älä lannistu, jos saat hylkäyksen. Hylkäykset ovat osa prosessia ja jos saat palautetta siihen kannattaa perehtyä. Palautteessa voi olla pointti ja voit hyödyntää sitä palatessasi muokkaamaan tekstiäsi.

Käsikirjoituksen voi lähettää nykyään usein sähköpostilla. Liitä sähköpostiin käsikirjoitus, kirjan nimi, omat yhteystietosi ja lyhyt saatekirje. Kirjan tulee olla valmis, sillä julkaisijan on tärkeää nähdä, että saat kirjoitettua kirjan loppuun. Poikkeuksena esimerkiksi tietokirjallisuus. Silloin sinun ei kannata kirjoittaa kaikkea valmiiksi vaan esimerkiksi ensimmäiset kappaleet sekä tiivistelmä tai suunnitelma siitä, mitä aiot kirjoittaa seuraavaksi.

+ Extra askel: Ole super ylpeä itsestäsi – Teit sen! Kirjoitit kirjan!

Kirjoittaminen on luova prosessi
Luovan prosessin vaiheet:
  1. Tämä on mahtavaa
  2. Tämä on hankalaa
  3. Tämä on paskaa
  4. Minä olen paska
  5. Tämä saattaa olla ok
  6. Tämä on mahtavaa

 

Kirjan kirjoittaminen on todella pitkä prosessi ja se on luonteeltaan luovaa. Luovassa prosessissa fiilikset heittelevät todella paljon riippuen päivästä ja siitä, mitä olet tekemässä. Muista, että se on ihan normaalia ja älä luovuta!

Viimeiset neuvot:
  • Et tarvitse hienoja laitteita (mutta kirjoitusohjelmat kuten Scrivener & Plotter ovat suositeltavia).
  • Sinun ei tarvitse lukea kirjaa kirjan kirjoittamisesta, mutta voit osallistua esimerkiksi kirjoittamiskurssille saadaksesi tukea.
  • Lue kirjoja.
  • Romaanilla ei ole erityistä sanamäärää – Älä siis keskity pituuteen, keskity sisältöön.
  • Kokeile haastetta: NaNoWriMo! – National Novel Writing Month -haaste pidetään vuosittain 1.-30.11. Tavoitteena on kirjoittaa 50 000 sanan romaani marraskuun aikana.
  • Kun kirjoitat kirjaa, on tärkeää kirjoittaa tekstiä säännöllisesti ja olla pitämättä liikaa taukoja.
  • Ja muista, että kirjoja voi kirjoittaa myös omaksi iloksi tai julkaista vain itseä varten.

 

https://michaela.fi/

https://www.linkedin.com/in/michaela-von-k%C3%BCgelgen-3170bb81/