Seitsemän tapaa loistaa pimeässä

Blogpost

Kukapa ei rakastaisi kesän jälkeen vetää villasukat jalkaan ja käpertyä kynttilänvaloon höyryävän teekupposen kera? Rakkaus syksyyn roihuaa korkeintaan kuukauden, jonka jälkeen kiirehdimme joulunodotukseen ja koitamme kiistää marraskuun olemassaolon. Uusi vuosi virkistää ja luo illuusion uudesta alusta, mutta kesään on silti pitkä matka. Ympäristösyistä olet päättänyt kerrankin pysyä talven yli Suomessa, mutta kuinka siitä selviää? Onko pitkästä, pimeästä talvesta mahdollista nauttia?

Kaiken ytimessä on itsestä huolehtiminen. Oman systeemisi pettäessä sinusta ei ole iloa itsellesi tai muille.

1. Elä

Rutiinit tuovat turvaa, mutta liian tiukat raamit ahdistavat ja aiheuttavat itseään toistavaa toimintaa. Tämä ei jätä tilaa luovuudelle tai kasvulle. Sen sijaan että odottaisit seuraavaan lomaan alkaaksesi elää, entä jos sulkisit Netflixin ja keksisit vaihtoehtoisia tapoja rentoutua ja nauttia elämästä?

Järjestä miniseikkailu. Mieti mitä haluaisit tehdä ja kenen kanssa niin, että molemmat muistavat sen loppuelämänsä. Kuinka voisit poistua omalta mukavuusalueeltasi, jonka ulkopuolella kaikki kiinnostava tapahtuu?

Kokeile tätä harjoitusta: Katso elämääsi ulkopuolelta kuin elokuvaa, jossa sinä olet päähenkilö. Mitä haluaisit hahmollesi tapahtuvan seuraavaksi?

2. Kaamos on kaveri

Entä jos pimeyttä vastaan taistelemisen sijaan opettelisit ottamaan sen lämmöllä vastaan? Kynttilät ja pienet valot tuovat kaamokseen romantiikkaa ja tunnelmaa, ja valolla voi leikkiä muulloinkin kuin jouluna. Anna pitkien, pimeiden öiden vaikuttaa luontaiseen rytmiisi rentouttavasti ja anna itsellesi lupa levätä. Keinotekoinen valo ennen nukkumaanmenoa häiritsee kehon laskeutumista lepotilaan, joten vältä ruutujen katselua illalla. Tasapainoita loisteputkivalojen ja näyttöjen vaikutus pehmeällä valaistuksella ja ota kaikki irti lyhyestä päivänvalosta. Poistu toimistolta välillä myös kesken päivän, mikäli mahdollista.

Ps. Etsi oma valosi. Kirkasvalolamppu auttaa herämään ja punavalolla tai lähi-infrapunalaitteella on tutkitusti terveyttä edistäviä ominaisuuksia. )Aamu- ja ilta-auringon säteitä imitoivan punavalon sanotaan buustaavan kollageenintuotantoa ja solujen uusiutumista, ja helpottavan mm. rentoutumista ja palautumista.

3. Lisää liikettä arkeen

Viikottainen liikuntaharrastus on plussaa, mutta se ei tuo riittävää tasapainoa työpöydän ääressä, ruudun edessä tai kulkuvälineissä istuvan ihmisen arkeen. Kävelemme samoja lyhyitä matkoja päivästä toiseen, käyttäen aina samoja lihaksia ja niveliä yksipuolisesti, ja jätämme helposti huomiotta kehon todelliset tarpeet. 

Tiesitkö, että jooga-asanat on kehitetty eläinten luonnollisten liikkeiden ja asentojen pohjalta? Kobra ei ole kobra vain siksi, että liike sattuu muistuttamaan päätään nostavaa käärmettä. Eläimet käyttävät kehojaan kokonaisvaltaisesti eri tilanteissa – paitsi viestiessään muille myös välittämättä siitä, miltä asennot näyttävät ulospäin.

Hyödynnä tilaa ympärilläsi ja käytä siltä luovasti. Venyttele, käy lattian tasossa, taivuta eteen ja energisoi keho roikottamalla yläkroppaa jalkojen varassa, hengitä syvään. Käytä kehonkieltä. Avaa kehoasi pikkuhiljaa ja anna itsellesi mahdollisuus vapautua. Valitse portaat hissin sijaan ja kävele metron liukuportaat ylös. Kokeile kävellä tietoisesti. Tuijottaessasi puhelinta ryhtisi huononee ja jumitat niskasi, minkä lisäksi suljet kanssaihmiset ulkopuolelle.

4. Syö kehotyyppisi mukaan

Joogan sisarustiede Ayurveda on maailman vanhimpia lääketieteen haaroja, joka perustuu vahvasti kehotyyppien mukaiseen ravitsemukseen ja elämäntapoihin. Idän oppeja voi helposti soveltaa myös moderniin länsimaiseen yhteiskuntaan. Kausiruoan suosiminen on itsestäänselvyys, jonka lisäksi Ayurveda kehottaa meitä tutustumaan omaan kehotyyppiimme ja koostamaan ruokavaliomme sen mukaan.

Ayurveda jakaa ihmiset kolmeen kehotyyppiin eli doshaan, joista jokainen yksilö muodostaa uniikin kombinaation. Yleensä yksi dosha dominoi kokonaisuutta, jota ayurvedinen ruokavalio pyrkii tasapainoittamaan. Ruokavaliolla ja elämäntavoilla pyritään saavuttamaan optimaalinen terveys ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Esimerkiksi vata-tyypin ominaisuuksia ovat hoikka keho, kuiva iho, nopea ja levoton mieli, sekä taipumus palelemiseen. Vatalle tärkeitä ovat hyvät rasvat, lämpimät ja maadoittavat ruoat, sekä mehevät ja makeat maut. Vatan tulee sen sijaan välttää kuivia, kylmiä ja liian kevyitä ruokia. Jos haluat selvittää, mikä dominoiva doshasi on, tee testi netissä tai varaa aika konsultaatioon.

5. Oivalla yhteisön merkitys

Ihminen on laumaeläin, joka on rakentanut lännessä yksilökeskeisen kulttuurin ja elää ajassa, joka korostaa itseyttä ja toiseutta. Tämän seurauksena yksinäisyys ja irrallisuuden tunne koskettavat yhä useampaa, eikä ole ihme että masennus ja ahdistus lisääntyvät. Olemme riippuvaisia älypuhelimista ja elämme sosiaalisuuden illuusiossa, vaikka kulttuurina olemme epäsosiaalisempia kuin koskaan. Olemme kiireisiä saamatta mitään aikaan, ja pysähtyessämme tunnemme epämääräistä tyhjyyttä. Sen sijaan, että pyrkisimme pakkomielteisesti kehittymään jatkuvasti paremmaksi versioksi itsestämme, entä jos kiinnostuisimme välillä muista?

Wonderland Work on loistava esimerkki siitä, mitä aikamme tarvitsee. Kun yhteisöt eivät enää synny luonnollisesti, tarvitaan uusia yhteisömalleja, joiden kulttuurien luomiseen kukin voi osallistua omana itsenään. Sen sijaan, että keskittyisimme murehtimaan minäkeskeistä menestystä, entä jos pyrkisimme tuomaan toiminnallamme lisäarvoa offline-yhteisöön ympärillämme? Voisiko menestys seurata siitä – ikään kuin itsestään?

6. Relaa laadukkaasti

Aikuinen tarvitsee 7-9 tuntia unta ylläpitääkseen optimaalista suorituskykyä, ja talviaikaan unentarve kasvaa. Yksilöstä riippuen seitsemän tuntia voi olla aivan liian vähän, ja myös pidempään nukkuvat saattavat kärsiä heikosta unenlaadusta.

Jos et ehdi nukkua enempää tai unesi häiriintyy, kokeile meditointia. Säännöllinen meditointi parantaa tutkitusti unenlaatua ja sen sanotaan vähentävän myös unen tarvetta. Tiesitkö, että aivosi lepäävät paremmin hereillä syvärentoutumisen tilassa, kuin nukkuessassi pinnallista unta? Viipyily aivojen theta– ja delta-aalloilla sallii kehon ja mielen palautua ja uusiutua. Kokeile jotain monista meditaatiosovelluksista, tai anna YouTuben auttaa alkuun.

Tärkeintä on järjestää aikaa rentoutumiseen. Se ei tarkoita passiivista viihteen kulutusta vaan laatuaikaa itsesi kanssa. Jatkuva suorittaminen polttaa nopeasti loppuun, eikä se ole sen arvoista.

7. Keskity iloa tuottavaan toimintaan

Keskity iloa tuottaviin asioihin tai opi tuomaan iloa siihen, mitä teet. Se on ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnillesi. Iloa tuottavat yleisesti asiat, jotka ovat tarpeeksi haasteellisia kiinnitämään ja lukitsemaan huomiosi, ja joissa koet olevasi hyvä. Ilo on masennuksen vastakohta ja jos et löydä iloa, on viimeistään aika priorisoida oma hyvinvointi ja tarvittaessa etsiä ulkopuolista tukea. Myös jooga ja meditaatio auttavat tutkitusti masennuksen ja ahdistuksen hoidossa sekä ehkäisyssä.

Pysähtymällä hetkeen ja kehoosi annat itsellesi mahdollisuuden oivaltaa, että juuri tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Reetta Linnea

http://www.gretalive.com

Kirjoittaja on joogaohjaaja ja taidetuottaja, joka työskentelee freelancerina Wonderlandista käsin.

Picture credits @Santtu Heiskanen